loader image

Διαχείριση οργανικών
αμπελιών

Τι είχε πει ο Leonardo Da Vinci για το χώμα: “Γνωρίζουμε περισσότερα για την κίνηση των ουράνιων σωμάτων παρά για το χώμα που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας.”

Αρχές Απριλίου, πριν πέσουν τα φύλλα, ο Βίκος κόβεται πριν ανθίσει ώστε να παρέχει στο αμπέλι τις θρεπτικές ουσίες του προστατεύοντας παράλληλα το έδαφος από την βροχή και τον ήλιο. Οι ρίζες του Βίκου αποσυντίθενται επιτρέποντας τον αερισμό του εδάφους και παρέχοντας του Άζωτο

Γνωρίζατε ότι και τα φυτά διαθέτουν “ανοσοποιητικό σύστημα” για να πολεμούν τους εχθρούς τους;
-Πώς οι Φυτοαλεξίνες, ουσίες που παράγουν τα φυτά για να αμύνονται κατά των εχθρών των ωφελούν τον οργανισμό μας;
– Ποιοί μπορεί να είναι αυτοί οι εχθροί;
-Πότε λειτουργεί καλύτερα το ανοσοποιητικό τους σύστημα;
-Ποιά είναι η σημασία ενός υγιούς φυτού και των καρπών του στον τελικό καταναλωτή;
Για παράδειγμα, εάν κάποιος/α χρησιμοποιήσει Βίκο ως τροφή για τον αμπέλι του/της, παρέχοντας έτσι στο έδαφος οργανική ύλη και άζωτο, σε οργανική και όχι χημική μορφή (χημικά λιπάσματα), τότε το αμπέλι θα δυναμώσει και θα μπορεί να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του. Καλύπτοντας την επιφάνεια του εδάφους με οργανική ύλη, όπως ο κομμένος Βίκος, μπορούμε να διατηρούμε την υγρασία, επιτρέπουμε την άνθιση μικρο-οργανισμών, χρήσιμων εντόμων, ενώ η αποδόμηση του παρέχει με θρεπτικά στοιχεία στην σοδειά του. Την ίδια στιγμή, οι σχισμές που απομένουν στην θέση των “ορφανών” ριζών του φυτού (Βίκου), παρέχουν ωφέλιμο οργανικό άζωτο στο αμπέλι προσφέροντας του υγιή ανάπτυξη. Θα πρέπει να συλλογιστούμε την διαφορά μεταξύ της θρεπτικής αξίας ζώων που έχουν μεγαλώσει σε φάρμες με ορμόνες, αντιβιοτικά και ενισχυμένες τροφές με σκοπό την τάχιστη ανάπτυξη τους καθώς και του βάρους των συγκριτικά με ζώα ελευθέρας βοσκής, αγριογούρουνα, κτλ. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και σε ιχθυοκαλλιέργειες και καλλιέργειες, και όπου ο άνθρωπος επεμβαίνει, παραβιάζοντας συνήθως τους κανόνες της Φύσης.

Η επιβράβευση

Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύ λιγότερο διαθέσιμα σε άλλα αλκοολούχα ποτά,
Οι δραστικότερες ουσίες του κρασιού είναι: Ρεσβερατρόλη, Κερσετίνη, & Κατεχίνες

«Δρόμων», ροζέ (BIO)

(Επιτραπέζιος ξηρός ροζέ οίνος)
Επιμόλυνση εδάφους και επιπτώσεις στην υγεία
Η βιομηχανική εκμετάλλευση της γης των τελευταίων δεκαετιών, με την ανεκδιήγητη επιδότηση της τότε ΕΟΚ που πριμοδοτούσε το θάψιμο και την καταστροφή φρούτων και λαχανικών για να μην πέσει η τιμή τους, φθάσαμε σήμερα σε πόρισμα της ιδίας, που παραδέχεται άμεσα ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της ΕΕ είναι δεδομένες, εξ αιτίας της αλόγιστης (της ιδίας) χρήσης λιπασμάτων, και φυτοχημικών. Επίσης αναγνωρίζει με πόρισμα (βλ. σχετ. λινκ) ότι αγνοείται το μέγεθος αυτών των επιπτώσεων επειδή οι  έρευνες που έγιναν βρίσκονται σε νηπιακή μορφή.

 

PDF | Soil Contamination: Impacts on Human Health – European Commission (European commission, issue 5, September 2013)

 

Δηλαδή με λίγα λόγια δεν είμαστε σε  θέση να γνωρίζουμε πόσο πολύ μας αρρωσταίνουν τα λαχανικά και τα φρούτα που τρώμε, γιατί περιέχουν:

Κάδμιο

Μόλυβδο

Υδράργυρο

Αρσενικό

Νιτρώδη

Φυτοφάρμακα (Εντομοκτόνα Ζιζανιοκτόνα Μυκητοκτόνα)

Η ύπαρξη ενός μόνον από τα παραπάνω στην διατροφή του ανθρώπου μπορεί να τον αρρωστήσει. Φυσικά είναι τελείως άγνωστο και πολύ δύσκολο να ερευνηθεί τι μπορούν να προκαλέσουν οι μεταξύ τους συνδυασμοί. (πόρισμα EE).

 

Από τις έρευνες που έγιναν αποδείχτηκε ότι:

Το Κάδμιο που βρίσκεται στα φωσφορικά λιπάσματα προκαλεί βλάβες στα οστά, στους νεφρούς και πιθανότατα καρκίνο.

Το Αρσενικό καρκίνο

Ο μόλυβδος εγκεφαλοπάθεια, νοητική στέρηση

Ο υδράργυρος βλάβες του ΚΝΣ και του εγκεφάλου, αυτισμό

Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που βρίσκονται πια σε όλα τα υπόγεια νερά, ευθύνονται για καρκίνο θυρεοειδούς, στομάχου, καρκίνο ωοθηκών, κύστης, προστάτη, παγκρέατος κ.α.

2)

Too Much of a Good Thing? Nitrate from Nitrogen Fertilizers and Cancer

President’s Cancer Panel – October 21, 2008

Mary H. Ward, Ph.D.

 

In the past two decades, several case-control and cohort studies have evaluated historical nitrate levels in public water supplies (largely below 10 mg/L nitrate-N) and risk of several cancers Some of these individual-based studies evaluated other cancer risk factors that might act as confounders as well as factors affecting the endogenous nitrosation process such as antioxidant intake. A cohort study of older women in Iowa (U.S.) /22/ found an increased risk of bladder and ovarian cancers associated with higher long-term average nitrate levels in public drinking water supplies used by the women. They also observed significant inverse associations for uterine and rectal cancer and no significant exposure-response association for non-Hodgkin lymphoma, leukemia, melanoma, and cancers of the rectum, pancreas, kidney, and lung. Some analyses were limited by small numbers. Case-control studies of bladder /23/, kidney /24/, colon and rectum /25/, and pancreas cancer /26/ in Iowa found no overall association between the average nitrate levels in public water supplies over an almost 30-year period or the years participants used a supply with levels at or above 5 mg/L (half the MCL). Each of these studies evaluated risk among subgroups of the population likely to have higher endogenous formation of N-nitroso compounds, that is, those with both higher nitrate intake from drinking water and lower intake of vitamin C or higher intake of meat (a source of amines and amides). For colon and kidney cancer, there was a significant positive interaction between exposures of 10 or more years above 5 mg/L nitrate-N and low vitamin C and high meat intake.

 

 

 

3)

Το ΥΠΕΚΑ ακολουθώντας φυσικά τα σχετικά προγράμματα της ΕΕ επιδοτεί με αρκετά Ευρώ ανά στρέμμα και καλλιέργεια την απονιτροποίηση των χωραφιών και στην χώρα μας, αφού πια είναι απολύτως αποδεδειγμένος ο κίνδυνος από την εφαρμογή των νιτρικών, προσπαθώντας να μπαλώσει τα σφάλματα των απέραντων χωματερών περασμένων δεκαετιών.

Μπήκαν 4.189 στην Απονιτροποίηση, έρχονται έλεγχοι, (25/4/2018) Blog postRetrieved from: http://agrotikanew.blogspot.com/2018/04/4189.html

 

4)

Η χώρα μας με την απαράμιλλη βιοποικιλότητα του κλίματος  θα έπρεπε να είναι πρώτη στην Ευρώπη και Δύση στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων και πόλος έλξης και διατροφικού τουρισμού.  Ωστόσο η Βιολογική καλλιέργεια  λαχανικών φρούτων και δημητριακών βρίσκεται πολύ πίσω συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ παρόλο που δεν έχουν τις μοναδικές δικές μα ευνοϊκές συνθήκες.

Οι  καταναλωτές  εντελώς ανυπεράσπιστοι  δηλητηριάζονται συστηματικά εδώ και δεκαετίες, από τα λόμπι των εταιριών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων με τις ευλογίες της ΕΕ, (παράδοξο) αλλά γεγονός. Ίσως  στις Βρυξέλλες υπάρχουν αντίρροπες συνιστώσες, που από την μια επιδοτούν την απονιτροποίηση και τον έλεγχο  των προσμίξεων των  λιπασμάτων με βαρέα μέταλλα, από την άλλη όμως αδειοδοτούν νέα φυτοφάρμακα.

Αν προσθέσουμε και την ίσως εύλογη δυσπιστία των Ελλήνων καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα, αν πράγματι είναι καθαρά, καταλήγουμε σε αποτελέσματα τραγικά για την υγεία μας και κυρίως των ευάλωτων παιδιών της χώρας  μας.