preloder

Οφέλη κατανάλωσης οίνου

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ;

Είναι γεγονός ότι το κρασί έχει φίλους και εχθρούς, λογικό για μια ισορροπημένη άποψη. Ας δoύμε όμως που γέρνει η ζυγαριά, μιας και η τέλεια ισορροπία είναι φενάκη.

Αν κατατάξουμε όλα τα αλκοολούχα ποτά σε μια κατηγορία, δηλαδή σαν διάλυμα νερού-αλκοόλης σε διαφορετικές αναλογίες, που χαρακτηρίζεται και διαφοροποιείται από τα συστατικά της πρώτης ύλης που παράγεται, δηλαδή το καλαμπόκι, το κριθάρι, το σταφύλι κλπ, μάλλον δεχόμαστε την θέση των εχθρών του κρασιού, δηλαδή της εξίσωσης και απλούστευσης της σοφιστείας, αφού ο αστυφύλαξ και το μπουζούκι είναι και τα δύο όργανα άρα είναι το ίδιο πράγμα.

Τεκμηριωμένες πάμπολλες μελέτες και έρευνες για τα υπόλοιπα συστατικά του κρασιού απέδειξαν ότι αυτά ωφελούν και προστατεύουν το σώμα μας αλλά και την υγεία μας, σήμερα δε προτείνονται και χρησιμοποιούνται όχι μόνον για προστασία, αλλά και θεραπεία πολλών σοβαρών ασθενειών, ακόμη και για την καλύτερη ανοχή στην χημειοθεραπεία. Η διατήρηση της ομοιόστασης του οξειδωτικού – αναγωγικού συστήματος του οργανισμού μας στην εποχή μας είναι ολοένα και ποιο δύσκολη, γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος παρόλες τις ανέσεις ζει σε εχθρικό περιβάλλον και δέχεται καθημερινά συνδυασμένες επιθέσεις από οξειδωτικές ουσίες που κατακλύζουν τις τροφές, το νερό και τον αέρα, και τις βρίσκουμε στις βιομηχανοποιημένες τροφές, από την επεξεργασία τους, από φυτοφάρμακα, την μόλυνση νερού και αέρα, αλλά και αυτές που παράγει το ίδιο μας το σώμα σε καταστάσεις στρες, ή τραυματισμών. Οι επιθέσεις αυτές έχουν σαν στόχους, ένζυμα, αλλά και το DNA των κυττάρων του οποίου αποστολή μεταξύ των άλλων, είναι να διορθώνει και τις βλάβες τους, που προκαλούνται από διάφορες ασθένειες.

Κοντολογίς, η ομοιόσταση του οργανισμού παύει και το αποτέλεσμα είναι η εκδήλωση ασθένειας. Στις άπειρες μάχες που θα δώσουμε στο ταξίδι της ζωής μας, θα κερδίζουμε αν καταφέρνουμε να κρατάμε την χημική ισορροπία του οργανισμού μας. Σ’ αυτό βοηθά ο μοναδικός συνδυασμός της αιθυλικής αλκοόλης, που είναι η κύρια δραστική ουσία του κρασιού με τα αντιοξειδωτικά του (Φυτοαλεξίνες), τις φαινολικές ενώσεις και κατεχίνες με τις οποίες συνεργεί, για να δεσμεύει και να αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες (free radicals) , οι οποίες δρουν οξειδωτικά, όπως προαναφέρθηκε.