preloder

Σχετικά με εμάς

Έίμαστε ένα οικογενειακό οινοποιείο στα φημισμένα Πετράλωνα Χαλκιδικής.

«Οινοποιΐα Πετραλώνων»

απο το 2003

Από το 2003 καλλιεργούμε βιολογικά 30 στρέμματα αμπέλια.  Όλη η διαδικασία, τρύγος, οινοποίηση, σταθεροποίηση, παλαίωση, έως εμφιάλωση γίνεται με την προσωπική δουλειά πατέρα και γιού.  Το λευκό μας Sauvignon Blanc με απόδοση 500-600 κιλά/στρέμμα μας δίνει υπέροχα αρώματα και πλούσιο στόμα σε φρούτα, χαρακτηριστικά του terroir, ενώ το Merlot και Ξινόμαυρο έχουν απόδοση 600-800 κιλά το στρέμμα και βρίσκονται σε blend ή μόνα τους 100%.

Τα κόκκινα κρασιά μας είναι παρατεταμένης ζύμωσης με στέμφυλα και κουκούτσια, γι αυτό έχουν πληθωρική γεύση και αρώματα μοναδικά με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες, που μαλακώνουν με την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια και μετά στην φιάλη για πολλά χρόνια.

Χρήστος & Δημήτρης Καλαιτζής

Η «Οινοποιΐα Πετραλώνων» με ιδρυτές τους Χρήστο και Δημήτρη Καλαϊτζή, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που στόχο έχει την παραγωγή ποιοτικών οίνων και αποσταγμάτων.
Τα κρασιά μας έχουν λάβει βραβεία σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς και θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τι λέει σήμερα η επιστήμη για τα κρασιά;
Είναι γεγονός ότι το κρασί έχει φίλους και εχθρούς, λογικό για μια ισορροπημένη άποψη. Ας δούμε όμως που γέρνει η ζυγαριά, μιας και η τέλεια ισορροπία είναι φενάκη.

Αν κατατάξουμε όλα τα αλκοολούχα ποτά σε μια κατηγορία, δηλαδή σαν διάλυμα νερού-αλκοόλης σε διαφορετικές αναλογίες, που χαρακτηρίζεται και διαφοροποιείται από τα συστατικά της πρώτης ύλης που παράγεται, δηλαδή το καλαμπόκι, το κριθάρι, το σταφύλι κλπ, μάλλον δεχόμαστε την θέση των εχθρών του κρασιού, δηλαδή της εξίσωσης και απλούστευσης της σοφιστείας, αφού ο αστυφύλαξ και το μπουζούκι είναι και τα δύο όργανα άρα είναι το ίδιο πράγμα.

Τεκμηριωμένες πάμπολλες μελέτες και έρευνες για τα υπόλοιπα συστατικά του κρασιού απέδειξαν ότι αυτά ωφελούν και προστατεύουν το σώμα μας αλλά και την υγεία μας, σήμερα δε προτείνονται και χρησιμοποιούνται όχι μόνον για προστασία, αλλά και θεραπεία πολλών σοβαρών ασθενειών, ακόμη και για την καλύτερη ανοχή στην χημειοθεραπεία. Η διατήρηση της ομοιόστασης του οξειδωτικού – αναγωγικού συστήματος του οργανισμού μας στην εποχή μας είναι ολοένα και ποιο δύσκολη, γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος παρόλες τις ανέσεις ζει σε εχθρικό περιβάλλον και δέχεται καθημερινά συνδυασμένες επιθέσεις από οξειδωτικές ουσίες που κατακλύζουν τις τροφές, το νερό και τον αέρα, και τις βρίσκουμε στις βιομηχανοποιημένες τροφές, από την επεξεργασία τους, από φυτοφάρμακα, την μόλυνση νερού και αέρα, αλλά και αυτές που παράγει το ίδιο μας το σώμα σε καταστάσεις στρες, ή τραυματισμών. Οι επιθέσεις αυτές έχουν σαν στόχους, ένζυμα, αλλά και το DNA των κυττάρων του οποίου αποστολή μεταξύ των άλλων, είναι να διορθώνει και τις βλάβες τους, που προκαλούνται από διάφορες ασθένειες.

Κοντολογίς, η ομοιόσταση του οργανισμού παύει και το αποτέλεσμα είναι η εκδήλωση ασθένειας. Στις άπειρες μάχες που θα δώσουμε στο ταξίδι της ζωής μας, θα κερδίζουμε αν καταφέρνουμε να κρατάμε την χημική ισορροπία του οργανισμού μας. Σ’ αυτό βοηθά ο μοναδικός συνδυασμός της αιθυλικής αλκοόλης, που είναι η κύρια δραστική ουσία του κρασιού με τα αντιοξειδωτικά του (Φυτοαλεξίνες), τις φαινολικές ενώσεις και κατεχίνες με τις οποίες συνεργεί, για να δεσμεύει και να αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες (free radicals) , οι οποίες δρουν οξειδωτικά, όπως προαναφέρθηκε.

Επιμόλυνση εδάφους και επιπτώσεις στην Υγεία

Η βιομηχανική εκμετάλλευση της γης των τελευταίων δεκαετιών, με την ανεκδιήγητη επιδότηση της τότε ΕΟΚ που πριμοδοτούσε το θάψιμο και την καταστροφή φρούτων και λαχανικών για να μην πέσει η τιμή τους, φθάσαμε σήμερα σε πόρισμα της ιδίας, που παραδέχεται άμεσα ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της ΕΕ είναι δεδομένες, εξ αιτίας της αλόγιστης (της ιδίας) χρήσης λιπασμάτων, και φυτοχημικών. Επίσης αναγνωρίζει με πόρισμα (βλ. σχετ. λινκ) ότι αγνοείται το μέγεθος αυτών των επιπτώσεων επειδή οι  έρευνες που έγιναν βρίσκονται σε νηπιακή μορφή.

 

PDF | Soil Contamination: Impacts on Human Health – European Commission (European commission, issue 5, September 2013)

 

Δηλαδή με λίγα λόγια δεν είμαστε σε  θέση να γνωρίζουμε πόσο πολύ μας αρρωσταίνουν τα λαχανικά και τα φρούτα που τρώμε, γιατί περιέχουν:

Κάδμιο

Μόλυβδο

Υδράργυρο

Αρσενικό

Νιτρώδη

Φυτοφάρμακα (Εντομοκτόνα Ζιζανιοκτόνα Μυκητοκτόνα)

Η ύπαρξη ενός μόνον από τα παραπάνω στην διατροφή του ανθρώπου μπορεί να τον αρρωστήσει. Φυσικά είναι τελείως άγνωστο και πολύ δύσκολο να ερευνηθεί τι μπορούν να προκαλέσουν οι μεταξύ τους συνδυασμοί. (πόρισμα EE).

 

Από τις έρευνες που έγιναν αποδείχτηκε ότι:

Το Κάδμιο που βρίσκεται στα φωσφορικά λιπάσματα προκαλεί βλάβες στα οστά, στους νεφρούς και πιθανότατα καρκίνο.

Το Αρσενικό καρκίνο

Ο μόλυβδος εγκεφαλοπάθεια, νοητική στέρηση

Ο υδράργυρος βλάβες του ΚΝΣ και του εγκεφάλου, αυτισμό

Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που βρίσκονται πια σε όλα τα υπόγεια νερά, ευθύνονται για καρκίνο θυρεοειδούς, στομάχου, καρκίνο ωοθηκών, κύστης, προστάτη, παγκρέατος κ.α.

2)

Too Much of a Good Thing? Nitrate from Nitrogen Fertilizers and Cancer

President’s Cancer Panel – October 21, 2008

Mary H. Ward, Ph.D.

 

In the past two decades, several case-control and cohort studies have evaluated historical nitrate levels in public water supplies (largely below 10 mg/L nitrate-N) and risk of several cancers Some of these individual-based studies evaluated other cancer risk factors that might act as confounders as well as factors affecting the endogenous nitrosation process such as antioxidant intake. A cohort study of older women in Iowa (U.S.) /22/ found an increased risk of bladder and ovarian cancers associated with higher long-term average nitrate levels in public drinking water supplies used by the women. They also observed significant inverse associations for uterine and rectal cancer and no significant exposure-response association for non-Hodgkin lymphoma, leukemia, melanoma, and cancers of the rectum, pancreas, kidney, and lung. Some analyses were limited by small numbers. Case-control studies of bladder /23/, kidney /24/, colon and rectum /25/, and pancreas cancer /26/ in Iowa found no overall association between the average nitrate levels in public water supplies over an almost 30-year period or the years participants used a supply with levels at or above 5 mg/L (half the MCL). Each of these studies evaluated risk among subgroups of the population likely to have higher endogenous formation of N-nitroso compounds, that is, those with both higher nitrate intake from drinking water and lower intake of vitamin C or higher intake of meat (a source of amines and amides). For colon and kidney cancer, there was a significant positive interaction between exposures of 10 or more years above 5 mg/L nitrate-N and low vitamin C and high meat intake.

 

 

 

3)

Το ΥΠΕΚΑ ακολουθώντας φυσικά τα σχετικά προγράμματα της ΕΕ επιδοτεί με αρκετά Ευρώ ανά στρέμμα και καλλιέργεια την απονιτροποίηση των χωραφιών και στην χώρα μας, αφού πια είναι απολύτως αποδεδειγμένος ο κίνδυνος από την εφαρμογή των νιτρικών, προσπαθώντας να μπαλώσει τα σφάλματα των απέραντων χωματερών περασμένων δεκαετιών.

Μπήκαν 4.189 στην Απονιτροποίηση, έρχονται έλεγχοι, (25/4/2018) Blog postRetrieved from: http://agrotikanew.blogspot.com/2018/04/4189.html

 

4)

Η χώρα μας με την απαράμιλλη βιοποικιλότητα του κλίματος  θα έπρεπε να είναι πρώτη στην Ευρώπη και Δύση στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων και πόλος έλξης και διατροφικού τουρισμού.  Ωστόσο η Βιολογική καλλιέργεια  λαχανικών φρούτων και δημητριακών βρίσκεται πολύ πίσω συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ παρόλο που δεν έχουν τις μοναδικές δικές μα ευνοϊκές συνθήκες.

Οι  καταναλωτές  εντελώς ανυπεράσπιστοι  δηλητηριάζονται συστηματικά εδώ και δεκαετίες, από τα λόμπι των εταιριών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων με τις ευλογίες της ΕΕ, (παράδοξο) αλλά γεγονός. Ίσως  στις Βρυξέλλες υπάρχουν αντίρροπες συνιστώσες, που από την μια επιδοτούν την απονιτροποίηση και τον έλεγχο  των προσμίξεων των  λιπασμάτων με βαρέα μέταλλα, από την άλλη όμως αδειοδοτούν νέα φυτοφάρμακα.

Αν προσθέσουμε και την ίσως εύλογη δυσπιστία των Ελλήνων καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα, αν πράγματι είναι καθαρά, καταλήγουμε σε αποτελέσματα τραγικά για την υγεία μας και κυρίως των ευάλωτων παιδιών της χώρας  μας.